برخلاف ادعاهای بسیاری از بازاریابها و آگهیهای تبلیغاتی، هنوز هیچ روش یا درمانی کشف نشده است که بتواند بهطور دائمی موهای زائد بدن را از بین ببرد. بااینوجود روشهای مختلفی برای خلاص شدن از شر موهای زائد برای هفتهها و یا ماهها وجود دارد یعنی میتوان رشد آنها را برای مدتی متوقف یا حداقل به تاخیر انداخت.
در این مقاله از ایران مدلینگ رایجترین تکنیکهای رفع مو به همراه فواید، عوارض جانبی و اثربخشی هرکدام را معرفی میکنیم.
میزان سرعت رشد مو چقدر است
طبق اعلام آکادمی پوست و موی آمریکا، موهای بدن بهطور متوسط در حدود یک ماه رشد میکنند. البته موهای مردان سریعتر از موهای زنان رشد میکند. موهای روی سر شما میتوانند حدود ۱۵ سانتیمتر در سال رشد کنند.
فاکتورهای خاصی میتوانند بر میزان رشد موها ازجمله تغذیه، داروها و ژنتیک تأثیر بگذارند. رشد مو یک فرآیند پیچیده است که از عمق پوست و در فولیکول مو شروع میشود و با افزایش سن ممکن است سرعت رشد مو کند شود.
گزینه های حذف موهای زائد شما چیست
با اصلاح کردن مو میتوانید بهراحتی از شر موهای زائد خلاص شوید اما خیلی سریع این موها دوباره رشد میکنند. اما حتی با استفاده از موم احتمالاً طی ۲ هفته دوباره این موها رشد خواهند کرد. اگر به دنبال راه حلهای بهتر برای از بین بردن مو هستید، ممکن است زمان آن رسیده باشد که سایر روشهای رفع مو را نیز در نظر بگیرید. روشهای زیر به نسبت، توانایی آنها در از بین بردن موها رتبهبندی شدهاند.
الکترولیز
الکترولیز شامل استفاده از فرکانسهای رادیویی موجکوتاه است که از طریق سوزنهای ریز که مستقیماً در فولیکولهای مو قرار میگیرند عمل میکند. هدف این کار از بین بردن فولیکول مو است بهطوریکه باعث میشود تحریک برای رشد مو در بدن صورت نگیرد. این روش باید توسط یک متخصص پوست معتبر انجام شود.
برخلاف سایر گزینههای رفع مو، الکترولیز یکراه حل دائمی در نظر گرفتهشده است که سازمان غذا و دارو آن را تأیید کرده است که برای بهدست آوردن بهترین نتیجه، به چند جلسه درمانی احتیاج دارید. بیشتر افرادی که این روش را انتخاب میکنند به هفتهای یکبار یا دوهفته یکبار به جلسات درمان نیاز دارند. الکترولیز میتواند در هر نقطه از بدن انجام شود و تقریباً برای اکثر پوستها مناسب است.
شایعترین عارضه جانبی درد و قرمزی ناشی از تحریک پوست است. عوارض جانبی اما نادر این درمان ؛ زخم و عفونت بخاطره سوزنها، و همچنین کلوئیدها (رشد بیش از حد بافت زخم) است.
با لیزر موهای زائد بیشتر آشنا شوید
لیزر موهای زائد یکی دیگر از گزینههای از بین بردن مو میباشد. مانند الکترولیز، این درمان فولیکول مو را هدف قرار میدهد و با آسیب رساندن به فولیکول مو توسط لیزر، رشد موهای بدن را متوقف و یا به تأخیر میاندازد. لیزر موهای زائد بهاستثنای ناحیه چشم، در هر مکانی روی بدن قابل انجام است. این روش درمانی در افرادی که دارای موهای ریز و نازک هستند بهتر عمل میکند.
مانند درمان الکترولیز، لیزر موهای زائد هم برای بهترین نتیجه به چندین جلسه درمانی نیاز دارد. بسته به منطقه مو، ممکن است شما نیاز به حدود ۴ تا ۶ جلسه درمانی داشته باشید که به فاصله بین ۴ تا ۸ هفته انجام میشوند. در بیشتر موارد، این درمان باعث میشود که رشد موهای شما چندین سال متوقف شود و یا نازک و کمرنگ شوند. بااینحال لیزر موهای زائد یک درمان دائمی نمیتواند باشد.
شایعترین عارضه لیزر بر روی پوست سوزش و قرمزی پوست است که معمولاً بعد از چند ساعت از بین می رود. این روش درمانی همچنین می تواند باعث ایجاد تغییرات موقتی رنگدانه پوست شود. عوارض جانبی جدی تر شامل ؛ تاول زدن و زخم شدن است اما این مشکلات بسیار نادر است.
کرم های موبر
اگر ایده یا هزینه الکترولیز یا لیزر موهای زائد را دوست ندارید، ممکن است بخواهید در مورد کرمهای موبر با متخصص پوست خود صحبت کنید. یک نوع کرم به نام ” آمپولوریتین” وجود دارد که میتوانید روزانه ۲ بار به مدت یک ماه استفاده کنید. با استفاده کردن از این کرم آنزیمهایی که باعث تحریک رشد مو میشوند را متوقف میکنید.
کرمهای رفع مو، که بهعنوان depilatories نیز شناخته میشوند، مواد شیمیایی دارند که ساختار مو را تجزیه میکنند. در این روش کرم را روی یک ناحیه قرار میدهید، ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر میکنید تا موها از بین برود و سپس از حوله یا یک اسکرابر پلاستیکی استفاده کنید تا کرم به همراه مو برداشته شود.
برخی از عوارض جانبی ممکن است شامل سوزش، بثورات و برآمدگی آکنه باشد.
موچین و اپیلاسیون حرفه ای
اپیلاسیون یک روش موقت از بین بردن مو است که از موم برای خارج کردن مو از پوست استفاده میشود. این کار به این صورت انجام میشود که ابتدا موم را گرم کرده و روی ناحیهی موردنظر گذاشته و سپس با استفاده از یک تکه پارچه یا کاغذ موهای زائد را از روی پوست جدا میکنیم. هنگامیکه مو به این روش برداشته شود، مستقیماً از ریشه خارج میشود پس با توجه بهسرعت رشد موهای شما، ممکن است از ۲ تا ۸ هفته طول بکشد تا موهای شما مجدد رشد کند.
این روش ارزانتر از لیزر موهای زائد یا الکترولیز است. اپیلاسیون نباید در اطراف دستگاه تناسلی، گوشها یا مژهها انجام شود. همچنین باید از استفاده موم بر روی واریس، خال و زگیل یا روی پوستهایی که دچار آفتابسوختگی شدهاند خودداری کنید.
قابل توجه ترین عوارض جانبی برداشتن مو به کمک موم شامل بثورات خفیف و سوزش می باشد که معمولاً موقتی است.
رنگ کردن موهای زائد
این یک روش از بین بردن مو زائد بدن نیست بلکه راهی است برای پنهان کردن آنها، پس میتوان در شرایطی خاص از آن استفاده کرد. رنگ کردن موها باعث میشود که رنگ آنها به رنگ طبیعی پوست شما تغییر کند و دیگر قابلمشاهده نباشند.
اگر بخواهیم از مزایای این روش بگوییم؛ این روش طولانیمدت است و تقریباً بدون درد انجام میشود زیرا هیچ کشش مویی وجود ندارد. پوست سفید نیز، رنگی و برنزهتر به نظر میرسد زیرا باعث تغییر رنگ پوست میشود.
این کار مضراتی نیز در پی دارد ازجمله؛ بیرنگ کردن مو به دلیل وجود مواد شیمیایی در آن میتواند باعث ناراحتی و تحریک خفیف شود. همچنین اگر پوست شما بسیار حساس باشد، میتواند منجر به قرمزی جزئی شود.
از بیرنگ کنندهها (دکولوره و کرمهای بی رنگ کننده) نمیتوان بر روی پوست ملتهب استفاده کرد زیرا باعث تشدید شرایط میشود.
چه زمانی برای رفع موهای زائد به پزشک مراجعه کنید
اگر موهای زائد شما علیرغم تلاشهای فراوان و مختلف خیلی سریع دوباره رشد میکنند، پس باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. زیرا این علائم میتواند نشانهای از بیماری زمینهای، مانند؛ سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا پرکاری تیروئید باشد.
خط آخر
داشتن موهای بدن کاملاً طبیعی است و از بین بردن آن تصمیمی اختیاری است. وقت کافی برای فکر کردن در مورد اینکه آیا می خواهید موهای بدن خود را از بین ببرید بگذارید.
باوجود ادعاهای بسیاری که از سمت مؤسسات و کلینیکهای درمان موهای زائد منتشر میشود هنوز هیچ راهحل ۱۰۰ درصد دائمی برای رفع مو زائد وجود ندارد. با روشهایی که در حال حاضر وجود دارد فقط میتوانید رشد آنها را کند و یا تا مدتی متوقف کنید.