مشکل بدتر از داشتن جوش بزرگ (آکنه) لکه ها و جای جوش است که روی پوست مشاهده میشود. حتی اگر بعد از آکنه از پوست خود مانند پوست یک نوزاد تازه متولد شده مراقبت کنید، لکهها و علائم قرمز آکنه ممکن است هفتهها یا ماهها روی پوستتان باقی بماند. اما برخی روشهای تخصصی برای محو شدن سریع جای جوش یا در وهله اول حتی جلوگیری از ایجاد زخم توصیه میشوند که این روش ها را در این مطلب از ایران مدلینگ میتوانید بخوانید.
چه عواملی باعث ایجاد جای آکنه می شوند
زخمهای آکنه در اثر ضایعات التهابی پوست دارای آکنه مانند پاپول ها (برجستگیهای صورتی)، پاستول ها (برجستگیهای صورتی رنگ با چرک سفید) یا کیستها ایجاد میشوند. به گفته دکتر چانگ، عوامل مختلفی وجود دارد که به خطر ابتلا به زخم آکنه کمک میکنند.
علت اول زنتیکی بودن آکنه است. اگر عضوی از خانواده شما زخم آکنه دارد، شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آن هستید. علت دوم این است که نوع پوست شما نیز بر انواع زخم تأثیر میگذارد.
دکتر چانگ میگوید: افرادی که پوستی روشنتر دارند ممکن است بعد از آکنههای التهابی مستعد ابتلا به آکنه (قرمزی مداوم) باشند، در حالی که افراد دارای پوست تیرهتر ممکن است مستعد ابتلا به هایپرپیگ منتیشن بعد از التهاب یا لکههای قهوهای باشند.
حتی اگر جای آکنه روی پوست کاملاً مشخص است اما باید تحمل کنید و یک لحظه هم به فشار دادن جوش فکر نکنید. این کار فقط باعث ایجاد ترومای اضافی شده و التهاب را بیشتر میکند و در نتیجه باعث ایجاد زخم میشود.
دکتر چانگ میگوید از استفاده از اسکراب های خشن پوست و سایر محصولات پوستی که میتوانند باعث تحریک بیشتر پوست و پوستهپوسته شدن آن شوند و همچنین از فشردن آکنه خودداری کنید زیرا فقط باعث تشدید التهاب میشود.
او هشدار میدهد که باید از ضد آفتاب (SPF 30) استفاده کنید زیرا قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور آفتاب میتواند لکههای آکنه را تیرهتر کند.
نوع زخم آکنه خود را بشناسید
چهار نوع زخم آکنه وجود دارد: آیس پیک، رولینگ، بوکسار و هایپرتروفیک. وقتی بدانید با چه نوع زخمی سر و کار دارید، یافتن مؤثرترین روش درمانی برای خلاص شدن از شر آن زخمها، آسانتر میشود.
1. زخمهای آکنه ایس پیک، جوشهای کوچک و باریکی هستند که عمیقاً در پوست نفوذ میکنند. آنها هنگامی به وجود می آیند که آکنه کیستیکی به سطح پوست آمده و بافت پوست را از بین برده و یک جای زخم استوانهای به جای بگذارد.
2. زخمهای رولینگ: ظاهری موج مانند دارند و پهن و کم عمق هستند. این حالت زمانی به وجود می آید که بافتی بین اپیدرم و هیپودرمیس، لایه درونی پوست ایجاد میشود و به شکل رولینگ به هم وصل میشوند.
3. زخمهای بوکسار: دارای لبههای زاویه دار و کاملاً مشخصی هستند. هنگامی که التهاب باعث از بین رفتن کلاژن میشود، آن بافت از بین رفته و یک تو رفتگی روی پوست به جای میگذارد.
4. زخمهای هایپرتروفیک: زخمهای برجستهای را می گویند. این عارضه پوستی هنگامی به وجود میآید که پوست متوجه نشود زخم بهبود یافته و بیش از اندازه کلاژن تولید کند.
بهترین درمان برای لکه های آکنه چیست
درمان را با لایه برداری شیمیایی (نه فیزیکی!) شروع کنید. استفاده از محصولی که لایه برداری شیمیایی ملایمی را ارائه میدهد اولین قدم برای بهبود زخمها است. ما محصول Peel Universal Alpha Beta را پیشنهاد میکنیم.
این محصول ترکیبی از اسیدهای آلفا و بتا هیدروکسی است که باعث تحریک سلولهای زخمی پوست مرده و تیره شده و در عین حال باعث تحریک تولید کلاژن میشود. به دنبال مواد ضد التهابی و روشن کننده پوست در سرم های خود مانند: ویتامین C، آنتیاکسیدان های روشن کننده پوست و ویتامین E باشید که باعث بازسازی سلولهای پوستی و بهبود بافت میشود.
به دنبال روشهای درمانی موضعی باشید که حاوی رتینوئیدها، هیدروکینون و اسید آزلائیک باشد، که ثابت شده باعث روشن شدن چشمگیر لکههای تیره پوست و حتی ملاسما میشود. همچنین سرم Ferulic Skin Ceuticals CE، که غلظت بالایی از آنتیاکسیدان ها و همچنین اسید فریلیک ضد پیری دارد را توصیه میکنیم.
نکته ای مهم
هنگامی که تولید کلاژن تقویت میشود، جای زخم به گونهای بهبود می یابد که کمکم با بقیه سطح پوست شما مطابقت پیدا میکند. سایر روشهای درمانی که مستلزم مشاوره با متخصص پوست است شامل روشهای درمانی، لیزر Picoway Resolve، میکرونیدلینگ مانند Profound subcision و پرکننده اسید هیالورونیک میشود. برای زخمهای ایس پیک، رولینگ و بوکسار، به دنبال یک روش درمانی تقویت کننده کلاژن، مانند لیزر Smooth Beam باشید.
برای درمان زخمهای هیپرتروفیک، کاهش کلاژن مهم است. میتوانید برخی روشهای درمانی را که شامل ژل سیلیکون، تزریق آستروئید و لیزر است انجام دهید. اگر جای زخم آکنه قرمز و بزرگ شده باشد، لیزر داخلی مانند لیزر Vbeam “روشی استثنایی” برای کاهش ظاهر بد آن است.
چگونه می توان از به وجود آمدن جای آکنه جلوگیری کرد
اگر به دنبال جلوگیری از بروز جای زخمهای آکنه هستید، بهترین راه برای درمان ضایعات آکنه این است که به محض ظاهر شدن آنها را درمان کنید. درمانهای بدون نسخه که حاوی بنزوئیل پراکسید و اسید سالیسیلیک هستند گزینههای درمانی خوبی برای شروع هستند.
اما اگر آکنه همچنان ادامه دارد، از پزشک متخصص پوست خود درخواست تجویز داروهایی مانند رتینول، آگزون یا اسپیرونولاکتون را بکنید. برای کاهش رشد باکتریها، شستشوی موضعی با بنزوئیل پراکسید را با غلظت چهار درصد یا بالاتر توصیه میشود.
آیا هر داروی خانگی می تواند جای آکنه را بهبود ببخشد
گرچه درمانهای خانگی ممکن است مفید باشند اما بسیار زمان بر هستند. “عسل مانوکا خاصیت ضد التهابی دارد و میتواند به آرام شدن جوشهای فعال و در نتیجه جلوگیری از لکههای تیره و جای زخم کمک کند.” “همچنین نشان داده شده است که این عسل خاصیت ضد باکتریایی دارد، اما از شواهد موجود مشخص نیست که آیا با باکتریهایی که باعث ایجاد آکنه میشوند مقابله میکند یا نه.
به یاد داشته باشید که اکثر ترکیبهای درمانی مورد علاقه متخصصان پوست، اغلب از نیشکر یا اسیدهای میوه حاصل میشوند. به عنوان مثال، اسید گلیکولیک منشأ” طبیعی دارد و به دلیل خاصیت لایه برداری و صاف کردن سطح پوست و کاهش جای زخم استفاده میشود.