به نظر شما تاریخچه مد در جهان از کجا آغاز میشود؟ و انسانهای از چه زمانی به فکر مد و فشن افتادند؟
در این مقاله از وبسایت ایران مدلینگ میخواهیم شما را با تاریخچه مد در جهان آشنا کنیم.
تاریخ مد در جهان
رومیها و مصریها به ظاهرشان توجه زیادی نشان میدادند و تلاش و ارز زیادی را صرف مد و سبک میکردند چراکه در آن زمان پوشیدن نوع خاصی از لباس، نمایانگر نوع وضعیت، ثروت و شغل افراد بوده است.
در طول قرن پانزده دادگاه بورگوندی فیلیپ بهعنوان یک مرکز مد در اروپا ظهور کرد. در دوره رنسانس و باروک، تمرکز مد از بورگوندی به ایتالیا و سپس به فرانسه تغییر یافت.
در دنیای غرب، مد در تمام طول تاریخ اهمیت بسیار داشته است. دوره قرونوسطایی، دوران تودور و استوارت، دوره رنسانس، دوره گرجستان، دوره ویکتوریا، عصر ادواردین – دورههای مهم و تأثیرگذار در تاریخ مد در جهان بودند.
تاریخچه مد در جهان گویای این است که انگلیس و سایر کشورهای اروپایی از مد جهانی تأثیر پذیرفتند. حکومت استعماری سبکهای لباس پوشیدن خود را به مخاطبان جهانی قبولاند و باعث محبوبیت آنها در سراسر جهان شد.
در تمام این اوقات، دربارهای سلطنتی بودند که مد را به مردم عام و عوام دیکته میکردند. اشراف زادگان لباسهای شیک و اشرافی با جنسهای بسیار گرانقیمت و طراحیهای بسیار جذاب میپوشیدند.
ولی از طرف دیگر مردم عام و به عبارتی رعیت توان مالی جهت تهیهی همچین پوششی را نداشتند لذا این موضوع سبب جدا شدن گروههای اشرافی با رعیت شده بود.
در این دوره، لباسهایی که از الیاف طبیعی ساختهشده و اکثراً در رنگهای خنثی بودند لباس انتخاب تودهها را تشکیل میداد درحالیکه ثروتمندان هزینههای هنگفتی را صرف تهیه پوشش گرانقیمت و شیک میکردند.
مد در دوران رم (500 سال قبل از میلاد – 323 میلادی)
تاریخچه مد در جهان نشان میدهد در این دوره، مردم رم با تعصب فرهنگی لباس میپوشیدند و لباسهای آنها برای نشان دادن وضعیت اجتماعی، ثروت و غیره استفاده میشد.
مد در قرونوسطی (400 – 1200 میلادی)
این دوره مصادف بازمان خروج رومیان از انگلیس است. در زمان سلطنت آنگلوساکسونها، زن و مرد عادت داشتند تا یک تکه تسمه بپوشند. تونیک زنان تا مچ پا بود و ضمناً یک شال سرشان را پوشانده بود.
ضمناً رنگ لباس آنها نیز برای نشان دادن وضعیت مالی مردم بسیار نقش تعیین کنندهای داشت.
همچنین بین لباسهای ثروتمندان و فقرا تفاوتهای واضحی وجود داشت.
مد در دوره رنسانس (1550-1350)
این زمان یک دوره بسیار مهم در تاریخچه مد در جهان است، به دلیل علاقه زیاد به مد در بین اشراف.
اشراف در این زمان پول زیادی برای لباس خرج میکردند. گفته میشود که هنری هفتم، پادشاه انگلیس، ثروت خود را در صنعت لباس صرف میکرد و اشراف نیز در صنایع وی ثروت زیادی را سرمایهگذاری میکردند.
بهغیراز اشراف، یک نظم فرهنگی جدید پدید آمد بهطوریکه اشراف در تلاش برای تهیه و سفارش پوششی همانند تجار و بازرگانان یعنی طبقهی متوسط جامعه بودند. لباس در این دوره منعکسکننده جایگاه اجتماعی شخص به شمار میآمد.
مد در دوره بین 1600-1800
تاریخچه مد در جهان نشان میدهد که دورهی الیزابت (1603-155)،دورهی مرمیت (1660 – 1700 میلادی) و دورهی ویکتوریا (1937-1837)، جایگاه خاص خود را در تکامل مد دارند اما در این دورهها هیچ تغییری در سبکهای لباس رخ نداد.
لباس مجلسی مخصوص خانمها و شلوارها و کاپشنهای مردانه در این دورهها به بازار آمد. مد مردانه شامل کفشهای پشمی، کمربند، پیراهن و یک کت بیرونی بود. خیاطها در این دورهها نیز لباسهای خاصی را برای اشرافیها طراحی کردند.
مد در اواخر دهه 1900 – 2000
در این زمان، مد جهان توسط طراحان پایتخت مد جهان، پاریس دیکته میشد. به طوری که هر پوششی که در پاریس مد بود، بلافاصله در جهان به مد عوام تبدیل میشد. حتی لندن نیز از این قاعده مستثنی نبود.
در اواخر قرن 19 انقلابی در صنعت مد رخ داد! یک طراح متولد شد! فردریک ورث در سال 1826 تا 1956 در پاریس صنعت مد را تا حد چشمگیری توسعه داد تا جایی که میتوان وی را بهعنوان اولین طراح حرفهای مد در جهان نامید.
مارکهای ورزشی مانند نایک، ریبوک، آدیداس نیز در این دوره با لباسهای ورزشی ظاهر و بسیار محبوب شدند. لباسهای ورزشی شیک و لباسهای ورزشی، کفشهای ورزشی، ساق پا و لباسهای لیکرا و لباسهای کشی در این دوره محبوب شد.
مد در سال 2000
اما امروزه کشورهای آسیا، آمریکای لاتین، خاورمیانه و آفریقا بهعنوان بازارهای اصلی صنعت مد در حال ظهور هستند و طراحان این سرزمینها توانستهاند توجه بسیاری از مردم جهان را به خود جلب کنند.
از برخی طراحان برجسته این دوره میتوان به طراحان بریتانیایی الکساندر مک کوئین، استلا مک کارنی، فبی فیلو، طراحان آمریکایی الکساندر وانگ، مارک جیکوبز، تام فورد، کریستین لووبوتین (فرانسوی) اشاره نمود.
اوایل دهه با حفظ کم پوشی از دههی پیش، ظاهر زنان، زنانگی بیشتر پیدا کرد و پوشش و آراستگی مردان هم بیشازپیش اهمیت پیدا کرد.
باوجوداین که لباسها تنگتر و موها بلندتر شدند اما هیچ مد واحدی وجود نداشت و پای هنر به دنیای مد بازشده بود. پیراهن زنانه بیش از ۲ دههی پیش در نمایشهای مد دیده میشد و قسمتهای بیشتری از بدن بدون پوشش بود.
بار دیگر سبک پوشش مردان وزنان تا حد زیادی از هم متمایز بود. با مروری کوتاه بر تاریخ مد در قرن ۲۰ دیدیم که اتفاقاتی که در دنیا رخ میدهد، تأثیر مستقیم بر دنیای مد و پوشش متداول هر دوره دارند.
بروز بودن جدا از احساس خوشایند شیکپوشی، یک جور هماهنگی و همرنگی با دنیا و آدمهایی که با آنها در یک دورهی زمانی زمین را سهیم هستید به شما میدهد.
انسان به عنوان یک موجود اجتماعی تا حدود از این همرنگی احساس امنیت اجتماعی و دوری از انزوا میکند. انتطار داریم که هنر و فنّاوری دستبهدست هم دنیای مد را روزبهروز زیباتر و راحتتر کنند.
نتیجهگیری
امروزه صنعت مد در جهان روزبهروز درحالتوسعه و تغییرات چشمگیر است و همین امر سبب افزایش رشد روزافزون قدرت انتخاب مردم و مشتریان این صنایع شده است.
انتظار میرود طی سالهای آینده، صنعت مد در صدر صنایع پردرآمد برای بسیاری کشورها در زمینهی صادرات محصولات غیرنفتی به شمار آید.
همچنین برای آشنایی بیشتر با صنعت مد و فشن میتوانید به مطالعهی سایر مقالات وبسایت ایران مدلینگ در این زمینه بپردازید.